Injecteren opstijgend vocht Oost-Vlaanderen
Injecteren van muren tegen opstijgend grondvocht in Oost-Vlaanderen is het systematisch aanleggen van een vochtbarrière dankzij vochtwerende gels
Net boven het vloerpas worden om de 10cm horizontale gaten geboord waarin gels of crèmes onder druk worden geïnjecteerd. Deze vormen een vochtwerende film gaandeweg over het volledig oppervlak.
In de situaties waar het om opstijgend vocht gaat is deze methode het meest populair omdat de effectiviteit bewezen is voor minstens 25 jaar en de toepassing snel en zonder afbraakwerk kan gebeuren.
Wanneer de vochtplekken zich niet onderaan situeren maar veeleer halfweg de muur gaat het waarschijnlijk om doorslaand vocht. Vocht op plafondhoogte kan wijzen op een lekkage in de dakgoten of van het zinkwerk.
Werkfasen bij muurinjecties
- Voorafgaande controles op aanwezigheid van nutsleidingen, spouwen, isolatiematerialen.
- Gereed zetten van de muren: verwijderen van de plinten en het loszittende en pleisterwerk dat door het vocht en de muurzouten is aangetast.
- Waar nodig afschermfolie voorzien.
- Boren van voldoende gaten langs één of twee zijden. Deze gaan tot circa tweederde van de muurdikte en dienen stofvrij te worden gehouden.
- Onder druk inspuiten van de vochtwerende emulsiecrèmes RDS70. Belangrijk is dat de gels zich goed samendrukken.
- Na actieve werking en uitharding de boorgaten dichtdoen met speciale cementspecie.
- Plaatsing van een speciaal pleistermembraan dat een barrière vormt tegen het transport van zouten richting afwerkingslaag.
- Terugplaatsen van plinten, lambrisering, strips of wandtegels; waar nodig aanbrengen van nieuwe bepleistering en dit volgens de regels van de kunst.
- De muren volledig laten uitdrogen vooraleer te schilderen of of te behangen.